Steeds meer zaken gebeuren online of via je laptop of smartphone. De digitalisering zit in een stroomversnelling. Voor heel wat mensen is het echter niet eenvoudig om bij te blijven met al deze veranderingen.

Om het risico op digitale uitsluiting te verkleinen, wil het lokaal bestuur de inwoners van Zandhoven zo veel mogelijk helpen.

1. Gratis begeleiding in een Digipunt

Voor al je digitale vragen kan je terecht in het Digipunt. Je kan er gratis gebruikmaken van een laptop en Wifi.

Of het nu gaat om het controleren van een e-mail die je niet vertrouwt, het instellen van je mail op je smartphone, het leren gebruiken van apps zoals die van De Lijn, of het organiseren van bestanden op je laptop…. Het enthousiaste team van vrijwilligers helpt je met plezier verder.

  • Dorpspunt Massenhoven, Kerkstraat 27: elke donderdag tussen 10 en 12 uur (uitgezonderd feestdagen)
  • De Griffel in Pulle, Dorpsstraat 27: elke 3e woensdag van de maand tussen 18 en 20 uur (uitgezonderd feestdagen)

2. Opleidingen om digitaalvaardiger te worden

Je kan in Zandhoven een opleiding volgen om te leren werken met je smartphone, tablet of laptop of om bepaalde applicaties of programma’s beter te leren gebruiken, zoals Itsme of Excel.
In Zandhoven is er een ruim aanbod aan cursussen. Kijk snel op de pagina Onderwijs: digitale vaardigheden.

3. Hulp aan huis bij digitale vragen

Heb je vragen over werken met je laptop, smartphone of tablet of andere digitale apparaten in huis en geraak je zelf niet op een plek waar ondersteuning wordt geboden? Of is het een specifiek probleem met je apparatuur of verbinding thuis? Dan kan je hulp aan huis aanvragen. Ons lokaal bestuur werkt samen met Beego, een groep IT-studenten die hulp aan huis biedt. Zij helpen bij technische kwesties zoals internet, printers en laptops, geven uitleg over apps en websites, …. In 2024 is deze hulp gratis, beperkt tot 4 uren per persoon. Contacteer onze dienst Welzijn en zij helpen je verder!

4. Een laptop uitlenen

Heb je een laptop nodig en heb je een beperkt inkomen?

Neem contact op met de Sociale dienst en bekijk samen of je recht hebt op de uitleen van een laptop. Dit aanbod is gratis. Je dient enkel een waarborg van 25 euro te betalen bij aanvang.

5. Word een digi-gever

Doneer je gebruikte laptop, muis, laptoptas, en geef nieuw leven aan je oude toestel. Boost onze uitleendienst met jouw donatie! We zorgen ervoor dat je toestel volledig wordt gewist door een professionele instantie.

6. Word een digi-helper

Wil jij anderen helpen om digitaal vaardiger te worden? Wij zijn op zoek naar digihelpers die lessen willen geven. We bieden cursusmateriaal en de lessen worden gegeven in duo’s, bestaande uit een lesgever en een extra begeleider, voor maximaal 5 cursisten. De cursussen duren maximaal 4 weken, met 2 uur les per week.