Erfgoed is een vlag die een rijke lading dekt. Het staat voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden.  Er is een onderscheid tussen enerzijds onroerend erfgoed en anderzijds roerend en immaterieel erfgoed.

Heel wat beelden en verhalen van vroeger blijven bewaard in het gemeentelijk archief. De ErfgoedApp koppelt deze fragmenten aan locaties. Een verhaal wordt zó veel echter als het op de juiste plek verteld wordt. Zo maak je op een leuke manier kennis met de rijkdom van het Zandhovense erfgoed.

Benieuwd hoe je gemeente er vroeger uitzag? Heel wat beelden werden gedigitaliseerd, je kan ze hier bekijken

In Zandhoven bezitten we vijf reuzen. Berga, Stoffel en Kareltje wonen in Zandhoven. In Pulle kan je Peer en Marie terugvinden in de parochiezaal.

De gemeente bestaat uit vijf deelgemeenten met een verregaande en kleurrijke geschiedenis.

Er werd een prachtig boek gemaakt met een mooi overzicht van al onze Zandhovense kapelletjes.

Ook een fietsroute is verbonden aan het boek. Klik hieronder voor meer informatie.

Bij Koninklijk Besluit van 29 augustus 1842 werd aan Zandhoven het wapenschild toegekend. Dit wapenschild bestaat uit vier kwartieren die verwijzen naar onze deelgemeenten en onze patroonheilige Sint-Amelberga en de gekende steur die verwijst naar de deelgemeente Zandhoven.

Schildehouder:  Sint-Amelberga staande op een groene (sinopel) steur.

bakhuisje te Pulle

Een bakhuisje is een bijgebouw bij een boerderij of landhuis waarin men vroeger brood bakte. Soms stond het ten dienste van een hele buurt of gemeenschap.

In het bakhuisje in Pulle bevindt zich een bakoven dit met hout verwarmd wordt. Meer over het bakhuisje lees je hier.