Gepubliceerd op 02/07/2024

Groene Hoekjes

Zes pioniersgemeenten creëren samen met provincie Antwerpen Groene Hoekjes

Ook Brasschaat en Zandhoven ruilen tijdens proefjaar verharde plekjes in tegen Groene Hoekjes

Elk stukje groen telt. Daarom zocht de provincie Antwerpen zes gemeenten of steden om nog dit jaar Groene Hoekjes aan te leggen in straten, rond bestaande bomen en aan gemeentegebouwen. De provincie ontzorgt het lokaal bestuur: van aanbesteding, ontwerp, kwalitatieve uitvoering, onderhoud tot communicatie naar de inwoners toe.

Veel gemeenten zien de voordelen van Groene Hoekjes

Maar liefst elf gemeenten hadden zich aangemeld. Ze gaven aan welke oververharde plekjes ze graag in Groene Hoekjes wilden transformeren. De aanleg van zo’n hoekjes draagt bij aan het gemeentelijk klimaatbeleid en aan het behalen van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

Groene Hoekjes hebben heel wat voordelen. Ze bevorderen de infiltratie van regenwater. Je kan er genieten van extra schaduw wat goed is tegen hittestress. Je kan er een ommetje maken of even tot rust komen. En het ziet er nog eens mooi uit ook.

Jan De Haes, gedeputeerde van Milieu, Natuur en Water, vult aan: “Gemeenten worden dankzij provinciale ondersteuning nu niet alleen een Groene Oase maar ook Groene Hoekjes rijker. Het eerstgenoemde mikt op het vergroenen van speelplaatsen. Het nieuwe aanbod richt zich op het straatbeeld: het gaat om kleinere plekken zoals stukjes voetpad, straathoeken en gevels van gemeentegebouwen. We beginnen nu in Brasschaat, Zandhoven, Boechout, Duffel, Herenthout en Turnhout maar de bedoeling is dat we na dit proefjaar de hele provincie aangenamer en klimaatveiliger maken met groene hoekjes en oases.

Brasschaat en Zandhoven verkozen uit regio ‘Antwerpen’

 Burgemeester Luc Van Hove is erg tevreden dat de provincie Zandhoven geselecteerd heeft voor het proefjaar:

“Dachten jullie dat “de groene hoek” enkel in Antwerpen lag? Dan hebben jullie fout gedacht, want ook in onze gemeente zetten we volop in op “Groene Hoekjes”, om verhardingen om te toveren tot mooie perkjes. Voor het klimaat en bijgevolg voor ons allen is dit goed nieuws. We zijn de provincie dankbaar voor de helpende handen en de financiële steun. Wij zijn fier als een gieter, maar vooral gelukkig met de erkenning en het initiatief.”  

Ook Goele Fonteyn, schepen van duurzaamheid en groen/natuur, uit Brasschaat kijkt al uit naar het najaar wanneer de Groene Hoekjes opgeleverd worden:

“Groene hoekjes op de Bredabaan dragen niet alleen bij tot meer beleving, maar zorgen ook voor een koelere gemeente met meer ruimte voor water en biodiversiteit. De Brasschaatse winkelkern is klaar voor een klimaatrobuuste toekomst.”

PRAKTISCHE INFO

Alle informatie over het traject staat overzichtelijk op de klimaatwebsite van de provincie Antwerpen (planvandaag.be/groene-hoekjes).