Ondervind je overlast door dieren? Of wil je meer weten over dierenwelzijn?
Hier vind je de nodige informatie.

Herten en kameelachtigen moeten geïdentificeerd worden met oormerken of een transponder. Welke dieren worden geïdentificeerd en wanneer? Hoe bestel je oormerken? En wat als er oormerken verloren gaan? Registreren verloopt via de website van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (kortweg DGZ).

Zie je processierupsen? Je kan ze melden bij het meldpunt van de gemeente via dit formulier.

De gemeente bestrijdt enkel rupsen op het openbaar domein. Op privaat domein ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding.
De gemeente komt de gemelde nest zo snel mogelijk bestrijden. Nesten in de buurt van scholen, crèches, speeltuinen en belangrijke openbare plekken waar mensen langer vertoeven, zoals picknickplaatsen en sportterreinen, krijgen altijd voorrang. Nesten op plekken waar weinig passage is en dus weinig risico op hinder, worden pas daarna behandeld.
Hangt er reeds een lint rond de betreffende boom? Dan zijn onze diensten al op de hoogte en komen we zo snel mogelijk langs.

Voorzorgen

Vermijd in de eerste plaats contact: zie je waarschuwingsborden of kom je een boom tegen met lint: zorg dan dat je zo kort mogelijk in de buurt verblijft. Ga zeker niet op de grond of in de buurt van de aangeduide plek zitten.

Heb je weet van een aantasting met processierupsen in de buurt van je tuin? Dan zijn er nog een aantal voorzorgsmaatregelen waar je rekening mee kan houden:

  • Van mei tot september de was niet buiten laten drogen.
  • Groenten uit de tuin zorgvuldig wassen.
  • Enkele dagen voor het maaien van het gazon het gras besproeien met water, zodat de brandharen diep in de grond kunnen doordringen.
  • Kinderen niet buiten laten spelen in de nabijheid van een aangetaste boom. Op grotere afstand kan je hen beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen, een pet en eventueel een zonnebril.

Eerste hulp

Ben je toch in contact gekomen met de brandharen van de processierups, dan is de meest voorkomende reactie netelroos: een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk. In ernstige gevallen kan ook malaise, duizeligheid en braken, ademhalingsmoeilijkheden, … veroorzaakt worden. Neem in dat geval altijd contact op met een arts of ga naar het ziekenhuis

Na contact met processierupsen, kan je een aantal dingen doen om de hinder te verlichten:

  • Doe je kleren uit en behandel deze verder met handschoenen. Was de kleren (zo warm mogelijk).
  • Was huid en haar uitgebreid met water en zeep.
  • Strip eventueel de huid met plakband om vastzittende brandharen te verwijderen. Borstel de haren goed uit.
  • Bij hevige jeuk kunnen antihistaminica verlichting brengen. Raadpleeg een arts bij ernstige huiduitslag.
  • Is er contact geweest met ogen, heb je haren ingeademd of zijn er haren ingenomen door de mond, neem dan altijd contact op met een arts!

Op de website van de provincie Antwerpen, kan je meer informatie vinden over de processierups en hoe je hinder van de rupsen kan vermijden. https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/biodiversiteit/dieren-en-planten/eikenprocessierups.html

Last van ratten in je buurt? Dan kan deze best zo snel mogelijk bestrijden.
Ratten zijn doorgaans schuwe wezens die voornamelijk ‘s nachts actief zijn. Als je bruine ratten opmerkt, is het raadzaam om direct actie te ondernemen, aangezien deze soort zich snel voortplant.

Op openbare terreinen is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om de rattenpopulatie te bestrijden.
Als particulier dien je echter zelf voor de bestrijding op je eigen terrein te zorgen. Preventie is hierbij de beste aanpak, aangezien bruine ratten zich graag vestigen op plekken met voedsel, water en beschutting.

Als preventieve maatregelen niet voldoende zijn om de populatie bruine ratten onder controle te houden, is bestrijding noodzakelijk. Klemmen en vallen zijn verkrijgbaar bij lokale tuincentra. Hiermee kan je de ratten vangen zowel dood als levend met lokmiddelen zoals kaas of chocolade. Indien dit niet effectief blijkt te zijn, kan je overgegaan op het gebruik van rattenvergif.

Let op: Het is echter belangrijk om te weten dat de Vlaamse overheid het gebruik van gif zoveel mogelijk wil beperken. Roofvogels en andere dieren kunnen hierdoor namelijk vergiftiging oplopen en het gif is schadelijk voor het milieu.

Ratten bewegen zich voornamelijk langs muren, wanden en voorwerpen, en steken niet gemakkelijk open terrein over. Het heeft dus weinig zin om vangmateriaal of lokazen op een open plek te plaatsen.

Graag meer info? Bekijk dan zeker onze informatieflyer.

Ratten opgemerkt in je omgeving? Meld het hier.
Vermeld zeker waar en wanneer, wees zo gedetailleerd mogelijk.
Meldpunt ratten

Heb je overlast van wespen in of rond je woning? Dan kan de brandweer van Brandweer Zone Rand een wespennest bij jou thuis verdelgen. Je kan hiervoor een aanvraag doen via het specifiek formulier op hun website.

Let wel: meld enkel hinderlijke of gevaarlijke wespennesten. De brandweer komt niet voor een wespennest achteraan in de tuin of in een hok dat je zelden opent. Dit heeft twee redenen:

  • Wespen zijn nuttige dieren: ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen.
  • Het verdelgen gebeurt door gif in de opening van de wespennest te spuiten. Het gebruikte gif is ook schadelijk voor andere levende organismen. De brandweer wil dit niet onnodig in de natuur verspreiden.

Nesten van bijen of hommels worden nooit verdelgd. Wil je die toch laten weghalen, dan kan je best een imker contacteren.

Opgelet: het verdelgen van wespen door de brandweer is niet gratis. Op de website van de brandweer vind je het juiste tarief terug.

Een op vier gezinnen in Vlaanderen heeft een kat als huisdier. Maar er zijn er nog te weinig gecastreerd of gesteriliseerd, waardoor er geregeld nestjes zijn met (on)gewenste kittens. Als die geen opvang vinden of in het asiel terechtkomen, dan belanden ze vaak op straat en worden ze zwerfkatten. Soms komen ook volwassen katten op straat terecht, als ze plots niet meer in het gezin passen en aan hun lot worden overgelaten.

Een kattin is al vruchtbaar als ze 5 maanden oud is. Ze kan per jaar tot 3 nestjes van telkens 3 tot 6 kittens krijgen. Een kattin en haar nakomelingen kunnen dus op 5 jaar tijd voor maar liefst 5.000 kittens zorgen. Dat zorgt al snel voor overlast en problemen!

Het zwerfkattenproject in Zandhoven

Volgens de Dierenwelzijnswet dragen steden en gemeenten de verantwoordelijkheid voor zwervende, verloren of achtergelaten dieren op hun grondgebied. Om die reden is het zwerfkattenproject in Zandhoven ontstaan. De gemeente voorziet een meldpunt voor zwerfkatten. Wie een zwerfkat opmerkt in de buurt, kan dat melden via het meldingsformulier.

Waarom is een efficiënte aanpak van zwerfkatten in de gemeente belangrijk?

  1. Voor het welzijn van de zwerfkatten zelf.
  2. Om overlast te vermijden voor inwoners.
  3. Voor de publieke gezondheid.
  4. Voor de gezondheid van andere dieren.

Wat gebeurt er als je een zwerfkat meldt bij het meldpunt?

  1. Jouw melding komt terecht bij de milieudienst van de gemeente en bij Zwerfkat Wommelgem.
  2. Een vrijwilliger van Zwerfkat Wommelgem neemt zo snel mogelijk contact met je op en plant een huisbezoek.
  3. Alle zwerfkatten die gevangen worden, worden getest op ziekten en gesteriliseerd of gecastreerd door een dierenarts. Voor katten die niet kunnen terugkomen naar de vindplaats, wordt een geschikte opvangplek gezocht. Kittens worden gesocialiseerd en kunnen daarna geadopteerd worden.
  4. Een zwerfkat die al behandeld is, kan je herkennen aan een knip in het oor.

Wat zijn mijn verplichtingen als katteneigenaar?

Wie op dit moment een kat als huisdier wil aanschaffen, moet erop letten dat de kat gechipt en geregistreerd is (www.catid.be) EN gesteriliseerd of gecastreerd.

Alle katten moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie, ook als ze gratis worden weggeven! Kittens moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Een uitzondering is voorzien voor katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn, deze moeten niet steriel gemaakt worden.

Sinds 1 november 2017 moeten alle kittens gechipt worden en geregistreerd worden in de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Ook alle katten die van eigenaar veranderen, moeten gechipt en geregistreerd worden. Deze wet geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden.

Als je op zoek bent naar extra informatie omtrent de wetgeving over katten, de kosten die bij een kat als huisdier komen kijken of wat een kat nodig heeft, kan je terecht op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen: http://www.huisdierinfo.be/kat#Wettelijkeverplichtingenbijaankoopofadoptiekat

meldpunt dierenwelzijn

Ben je getuige van dierenmishandeling of –verwaarlozing en ken je de eigenaar van het dier? Meld dit dan bij Dierenwelzijn Vlaanderen.

Ken je de eigenaar van het dier niet of is de situatie heel dringend?
Neem dan contact op met de lokale politie.
Voor dringende hulp bel je 101.

regels dieren op markten en kermissen

Er zijn regels om het welzijn van dieren bij evenementen te garanderen. Deze kan je hier vinden:
https://www.vlaanderen.be/natuur-milieu-en-klimaat/dieren-en-dierenwelzijn/evenementen-met-dieren

regels onverdoofd slachten

Onverdoofd slachten is verboden. Er zijn regels rond het verdoven van dieren voor de rituele slachting. Meer info kan je vinden op: https://www.vlaanderen.be/verbod-op-onverdoofd-slachten


CONTACT

Milieudienst

Tel.: +32 3 410 16 39
Email: milieu@zandhoven.be
Liersebaan 12
2240 Zandhoven