Wie België wel of niet binnen mag, wordt bepaald door de federale overheid. De rol van de gemeente is beperkt tot de administratie en uitvoering van de onderrichtingen van de minister bevoegd voor vreemdelingenzaken.

Je vindt hierover meer informatie op

De vreemdelingenwetgeving is bijzonder complex. Zit je met een vraag? Onze medewerkers van de dienst Burgerzaken helpen je graag verder.

Aankomstverklaring

Niet-Belgen die België bezoeken als toerist en daarbij niet in een hotel verblijven, melden zich binnen de acht dagen na aankomst bij de dienst Burgerzaken.

Wat moet ik meebrengen?

  • Je reispas, al dan niet met visum
  • Drie recente pasfoto’s

Verbintenis tot tenlastneming

Elke vreemdeling moet bij het binnenkomen van het Schengengrondgebied kunnen aantonen dat hij over voldoende bestaansmiddelen beschikt. Kan hij dat niet, dan kan hij hiervoor beroep doen op een ‘garant’, iemand die zich financieel garant stelt voor de kosten van gezondheidszorg, verblijf en repatriëring van deze buitenlandse burger tijdens zijn bezoek in België. Je kunt garant zijn als je Belg bent of een niet-Belg met een toelating om voor onbeperkte duur in België te verblijven.

  • Je identiteitskaart
  • De gegevens van de persoon of personen voor wie je garant staat:
    • naam en voornaam
    • geboorteplaats en datum
    • nationaliteit en geslacht
    • paspoortnummer
    • adres in het land van herkomst

Je komt persoonlijk langs bij de dienst Burgerzaken om de tenlasteneming te ondertekenen. Je handtekening wordt gewettigd en je krijgt de nodige documenten mee.

Een dossier, bestaande uit

  • de tenlasteneming
  • een attest samenstelling gezin
  • een gelegaliseerde kopie van je identiteitskaart
  • een bewijs van je inkomen (loonfiches van de afgelopen drie maanden, pensioenfiche …).

Stuur je op naar de persoon die op bezoek wil komen. Binnen de zes maanden na de legalisatie gaat hij hiermee naar de Belgische ambassade in zijn land om een toeristenvisum aan te vragen voor België of Schengen. De ambassade beslist aan de hand van je loonfiches en samenstelling gezin of je inkomen voldoende hoog is om garant te kunnen staan voor de buitenlandse bezoeker.

De Belgische nationaliteit

De Belgische nationaliteit is je persoonlijke band met de Belgische staat. Ze bepaalt je rechten en plichten en staat op je identiteitskaart. Je kan de Belgische nationaliteit automatisch krijgen (bijvoorbeeld door geboorte) of je kan ze zelf aanvragen. De Belgische nationaliteit kan je ook ontnomen worden.

Je vindt hierover meer informatie op

De wetgeving rond nationaliteit is bijzonder complex. Zit je met een vraag? Onze medewerkers van de dienst Burgerzaken helpen je graag verder.

Lokale opvang initiatief (LOI) voor asielzoekers

Het OCMW van Zandhoven vangt asielzoekers op in een Lokaal Opvanginitiatief (LOI). Dit zijn huizen waar de bewoners met vier tot vijf mensen samenwonen. Elke bewoner heeft een eigen slaapkamer, de rest van het huis delen zij. De bewoners verblijven in het LOI tijdens en na hun asielprocedure. Het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) nodigt elke asielzoeker uit voor een persoonlijk interview. Het CGVS onderzoekt de asielaanvraag zeer diepgaand en neemt een beslissing. Krijgen de bewoners een positieve beslissing, dan mogen zij in België blijven en moeten zij binnen de vier maanden het LOI verlaten. Het OCMW helpt hen om een nieuwe woonst te vinden. Krijgen de bewoners een negatieve beslissing en kunnen zij geen beroep aantekenen, dan moeten zij het LOI verlaten en naar een terugkeercentrum van Fedasil gaan. Hier worden zij voorbereid op een terugkeer naar hun land van herkomst.

Welke steun krijgen vluchtelingen?

Asielzoekers krijgen in heel België enkel en alleen materiële steun. Zij krijgen dus geen leefloon. Zij krijgen huisvesting in onze LOI’s. De bewoners krijgen een wekelijks leefgeld. Hiermee kopen ze voeding, hygiënische producten, … Zij krijgen jaarlijks beperkte budgetten voor kleding, sport en ontspanning.
De bewoners van het LOI gaan naar de Nederlandse les in Antwerpen of Herentals en volgen vaak een inburgeringscursus. We kunnen rekenen op enkele vrijwilligers die hen helpen met onze taal.

Heb je vragen hierover? Dan kan je terecht bij onze sociale dienst.

Arbeidskaart

CONTACT

Dienst Burgerzaken

Tel.: +32 3 410 16 20
Email: burgerzaken@zandhoven.be
Liersebaan 12
2240 Zandhoven

CONTACT

Sociale Dienst (OCMW)

Tel.: +32 3 410 16 20
E-mail: socialedienst@zandhoven.be
Liersebaan 12
2240 Zandhoven