Op zondag 13 oktober 2024 kan je stemmen voor de gemeentelijke en provinciale verkiezingen.
Wat als je niet kunt gaan stemmen omdat je op reis bent of omwille van beroepsaangelegenheden?

Verkiezingen 13 oktober 2024

Op zondag 13 oktober 2024 zijn er provinciale en gemeentelijke verkiezingen.

Om de 6 jaar kan je stemmen voor de gemeente en de provincie waarin je woont. Je stemt dan voor politici die in de gemeente- of provincieraad terecht komen.

Elke Belgische inwoner die voldoet aan de kies-voorwaarden, wordt via een brief uitgenodigd om zijn stem uit te brengen. Dat geldt ook voor
niet-Belgische inwoners als ze zich uiterlijk op 31 juli 2024 hebben geregistreerd als kiezer.

Je zal de papieren uitnodigingsbrief eind september of begin oktober ontvangen. Is dat niet het geval of ben je de brief kwijt, dan kan je een duplicaat afhalen:

  • vóór 13 oktober bij de dienst verkiezingen op het
    gemeentehuis tijdens de normale openingsuren
  • op 13 oktober zelf tot 12 uur in stembureau 1 in de
    Populier

De stembureaus zijn geopend op zondag 13 oktober van 8 tot 15 uur. Op je uitnodigingsbrief staat het adres van je stembureau.

De kiezerslijst bevat de gegevens van de gemeenteraadskiezers van Zandhoven op basis van de situatie op 1 augustus 2024. Voor elke persoon die aan de kiesvoorwaarden voldoet, bevat de lijst de voornaam of voornamen, achternaam, geboortedatum en hoofdverblijfplaats.
De gemeente laat de kiezerslijst opmaken vanaf 19 augustus 2024 op basis van de extracties door het Rijksregister tijdens het weekend van 17 en 18 augustus 2024. De kiezerslijst zal ter inzage liggen op het gemeentehuis tot 1 oktober 2024.
Je kan tot 1 oktober 2024 tijdens de openingsuren naar de dienst Secretariaat gaan om na te gaan of je op de lijst staat, en of de vermelding op de lijst correct is.

Ben je ten onrechte ingeschreven, weggelaten of van de kiezerslijst geschrapt, of zijn je voorgeschreven vermeldingen onjuist? Dan kan je bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen.


Kiezers zijn niet verplicht om een volmacht te geven als ze, om eender welke reden, niet naar het stemlokaal kunnen gaan om te stemmen. Kiezers zijn ook niet verplicht om attesten of bewijsstukken in te dienen als ze niet gaan stemmen en ook geen volmacht geven. Opgelet, een volmacht geven kan enkel in bepaalde gevallen én er zijn steeds 2 formulieren nodig:

  • Het volmachtformulier (A95) waarmee de volmachtgever een volmacht geeft aan de volmachtkrijger. Beide personen moeten het volmachtformulier ondertekenen. Haal een volmachtformulier af bij het gemeentehuis of download het online via www.zandhoven.be.
  • Een attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf naar het stemlokaal kan gaan. Welk attest dat is, hangt af van de reden waarom de kiezer
    een volmacht geeft. Dat attest moet bij het volmachtformulier gevoegd worden.

  • je uitnodigingsbrief
  • je identiteitskaart

Wil je nog eens oefenen vooraf? Dat kan vanaf 3 september op de stemcomputer in het gemeentehuis, spring gerust eens binnen!

Inschrijvingen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober 2024

Burgers die de Belgische nationaliteit niet bezitten en die in België verblijven, kunnen zich onder bepaalde voorwaarden inschrijven als kiezer.
Ten laatste op woensdag 31 juli 2024 moet de aanvraag om in te schrijven als kiezer ingediend zijn.

Registreren doen niet-Belgische burgers via de inschrijvingswebsite (opent in nieuw venster) of via een van onderstaande formulieren:

Na de registratie gaan de gemeenten na of de niet-Belgische burgers voldoen aan de specifieke kiesvoorwaarden.
De minister van Binnenlandse Zaken heeft in een omzendbrief van 4 september 2017 aan de gemeenten gedetailleerde informatie gegeven over de inschrijving van niet-Belgische burgers op de kiezerslijsten.

Niet-Belgische burgers van lidstaten van de Europese Unie

Niet-Belgische burgers van een lidstaat van de Europese Unie die willen stemmen voor de gemeente- en stadsdistrictraadsverkiezingen, moeten:

  • op 1 augustus 2024 in de bevolkingsregisters van de gemeente ingeschreven zijn
  • op de dag van de verkiezing van de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt
  • op de dag van de verkiezing niet uitgesloten of geschorst zijn van het stemrecht

De voorwaarde “ingeschreven in de bevolkingsregisters” betekent in dit geval:

  • ingeschreven in het bevolkingsregister in strikte zin (BR), of
  • ingeschreven in het vreemdelingenregister (VR). Personen die ingeschreven zijn in het wachtregister (WR), kunnen niet stemmen.

De erkenning in de hoedanigheid van kiezer blijft geldig zolang de betrokkene blijft voldoen aan de bovenvermelde kiesvoorwaarden of zolang hij niet afgezien heeft van zijn hoedanigheid als kiezer, ongeacht de gemeente waar hij zijn verblijfplaats in België heeft gevestigd.

De niet-Belgische burger uit de lidstaten van de Europese Unie kunnen kandidaat zijn voor de gemeente- en stadsdistrictsraadsverkiezingen, en voor de rechtstreekse OCMW- raadsverkiezingen in de 6 Vlaamse randgemeenten rond Brussel en in Voeren. Zij kunnen geen kandidaat zijn voor de provincieraadsverkiezingen.

Lees meer over de voorwaarden van kandidaatstelling.

Niet-Belgische burgers van buiten de Europese Unie

De niet-Belgische burgers van buiten de Europese Unie die willen stemmen voor de gemeente- en stadsdistrictsraadsverkiezingen, moeten:

  • ten laatste op 31 juli 2024 een wettelijk verblijf in België kunnen aantonen gedurende een ononderbroken periode van minstens 5 jaar
  • op 1 augustus 2024 in de bevolkingsregisters van de gemeente ingeschreven zijn
  • op de dag van de verkiezing de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt
  • op de dag van de verkiezing niet uitgesloten of geschorst zijn van het stemrecht.

De voorwaarde “ingeschreven in de bevolkingsregisters” betekent in dit geval:

  • ingeschreven in het bevolkingsregister in strikte zin (BR), of
  • ingeschreven in het vreemdelingenregister (VR).

Personen die ingeschreven zijn in het wachtregister (WR), kunnen niet stemmen.

De erkenning in de hoedanigheid van kiezer blijft geldig zolang de betrokkene blijft voldoen aan de bovenvermelde kiesvoorwaarden of zolang hij niet afgezien heeft van zijn hoedanigheid als kiezer, ongeacht de gemeente waar hij zijn verblijfplaats in België heeft gevestigd.

Meer informatie over de aanvraag vind je hier.

Aanvragen kiezerslijst

iedereen die een kandidatenlijst voordraagt kan gratis een digitale kiezerslijst bekomen, op voorwaarde dat deze schriftelijk werd aangevraagd bij de burgemeester. Hiervoor moet het vooropgestelde formulier (A00a) gebruikt worden.

Kandidaten die voorkomen op de voordracht kunnen een schriftelijk verzoek (A00b) indienen voor het bekomen van een kiezerslijst.

De gegevens op de kiezerslijst mogen enkel voor verkiezingsdoeleinden gebruikt worden en niet doorgegeven worden aan derden die niet gemachtigd zijn om de lijst zelf te verkrijgen.

Indienen voordrachtsakte

Op de website van Vlaanderen kiest 2024 vind je alle informatie alsook instructievideo’s.

De voordrachtsakte moet digitaal ingediend worden tussen 4 en 14 september 16 u.:

  • de lijstvoorbereider stelt de kandidatenlijst op. Dit gebeurt volledig digitaal. De lijst bestaat uit minimaal 1 kandidaat en voor Zandhoven uit maximaal 23 kandidaten. De lijstvoorbereider zorgt ervoor dat elke kandidaat zijn kandidatuur digitaal ondertekent met eID of Itsme. De toepassing is nu al beschikbaar. Kandidaten kunnen nu al tekenen.
  • De opgemaakte kandidatenlijst moet voorgedragen (ondertekend) worden door een aftredend gemeenteraadslid of, voor de gemeente Zandhoven, door minimum 50 gemeenteraadskiezers. Dit kan digitaal, of op papier via formulier G32 of G33. Na ondertekening op papier moet de lijstvoorbereider de ingescande handtekeningen toevoegen in de digitale toepassing of ze fysiek afgeven aan de voorzitter van het hoofdbureau op 14 september.
  • De lijsttrekker moet de voordrachtsakte digitaal ondertekenen en indienen tussen 4 en 14 september. Eventuele bijlagen (zoals een akte van bekendheid (A25), een getuigschrift van de nationale voorzitter van een politieke partij om een beschermende lijstnaam te mogen gebruiken, handtekeningen van ondersteunende kiezers die op papier verzameld zijn) kunnen op papier overhandigd worden aan de voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau op zaterdag 14 september. Maak hiervoor een afspraak via verkiezingen@zandhoven.be.

In principe gebruik je als kandidaat je eigen naam op de kandidatenlijst. Volgende uitzonderingen zijn mogelijk:

  • Roepnaam als voornaam: als je wilt dat je roepnaam op het stembiljet verschijnt en deze niet overeenkomt met één van je voornamen of een afgeleide daarvan, moet je een akte van bekendheid (A25),  toevoegen aan de voordrachtsakte. 
  • Je mag de achternaam van je echtgenoot of echtgenote op de kieslijst vermelden. Of je kan ervoor kiezen dat je achternaam voorafgegaan of gevolgd wordt door de naam van je partner. Dit kan ook voor weduwen/weduwnaars/wettelijk samenwonenden.
  • Als je een dubbele achternaam hebt kan je ervoor kiezen om slechts één achternaam te vermelden op het stembiljet. In dat geval moet dit aangegeven worden op de voordrachtsakte.

Als je er als partij voor kiest om samen te werken met een andere partij door een kartellijst te vormen gelden volgende regels:

  • Elke kandidaat moet aangeven tot welke fractie hij/zij behoort in geval van verkiezing. Vergeet dit niet! Als dit niet opgegeven is moet het gemeentelijk hoofdbureau de lijst afwijzen.
  • Op de voordrachtsakte moet bevestigd worden of de lijst, in geval van verkiezing, zal splitsen in twee fracties. Als dit niet aangegeven wordt vormen de verkozenen één fractie in de raad.
  • De naam van de kartellijst moet minstens de naam van de twee fracties bevatten.

Aanduiden getuigen

De voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau van de gemeente Zandhoven deelt de indieners van de voordrachtsakten mee dat hij de aanwijzing van de getuigen voor de stembureaus in ontvangst zal nemen op dinsdag 1 oktober 2024 van 14 tot 16 uur.  De aanwijzing van de getuigen (SAe10) zal in ontvangst genomen worden op het vredegerecht van Zandhoven (Amelbergastraat 13 – 2240 Zandhoven)

De formulieren naar waar wordt verwezen kan je ook hieronder terugvinden.

Om mensen met een verstandelijke beperking te helpen stemmen, werd dit boek gemaakt door DE KEI – KEI-JONG vzw : ‘Vol macht om te stemmen’

Ben je minder mobiel, maar wil je toch stemmen tijdens de verkiezingen op 9 juni?

Goed nieuws! We hebben verschillende vervoers-opties om je te helpen bij het bereiken van de stembureaus. Wanneer je je stem hebt uitgebracht, brengt de chauffeur je weer thuis.

  • Onze Handicar staat klaar om je comfortabel en veilig naar het stembureau te brengen, afgestemd op je specifieke behoeften, ook als je rolstoelgebruiker bent. Je betaalt een instapkost en een vergoeding per kilometer.
  • Met Mobitwin brengen vrijwilligers je graag tot je bestemming. Je moet lid zijn of worden en je betaalt een bedrag per kilometer rechtstreeks aan de vrijwilliger.

Meer info hieromtrent is ook terug te vinden op onze website: mobiliteitshulp