Niet te missen in onze gemeente

Tijdens een korte wandeling in een van de woonplaatsen van Zandhoven, kom je zo veel unieks tegen. We geven je graag een overzicht van enkele hoogtepunten!

  • Dorp: het driehoekig Kempisch dorpsplein met het voormalige gemeentehuis, de pastorie en de langgerekte dorpswoning is sinds 1976 beschermd.
  • Dorp: de 16de eeuwse laatgotische Onze-Lieve-Vrouwekerk met middenbeuk, transept en koor, heeft een 13de eeuwse vroeggotische westertoren van witte zandsteen. De kerk brandde in 1914 uit en werd in 1921 hersteld.
  • Dorp 13: de brouwerij De Zwarte Arend (‘de Hel’) werd rond 1583 gebouwd door J.B. Van De Kieboom, griffie van de stad Antwerpen. In 1630 werd het een brouwerij. Samen met de vroegere pastorie en het huis nr. 16 (vandaag pure vista) werd het in de volksmond Hemel, Hel en Vagevuur genoemd.
  • Molenheide: op de molensite vinden we een stenen windmolen, het Molenhuis, een bijenhal en karkot.
  • Kapelstraat: aan de Willeboorden staat een kapel. De oorspronkelijke boomkapel, met legendarisch houten beeld, dateert vermoedelijk uit de 15de eeuw. De stenen kapel werd door de gemeente gerestaureerd in samenwerking met de heemkundige kring.
  • Kruisdreef-Blommerschot: in 1940 werd hier een ‘Boskruis’ opgericht, de gekruisigde Christus als wachter in het bos om de gelovige voorbijgangers te herinneren aan het offer van Calvarie. De plek staat bekend als ‘het Kruis’.
  • Reebergenlaan: begin 20ste eeuw bouwden de Christelijke Mutualiteiten hier een preventorium. Tijdens de oorlogsjaren werd het gebouw gebruikt voor en door de geallieerden. Vandaag is het een revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren met ernstige neurologische of respiratoire letsels. Het centrum heeft een eigen school voor kleuter- en lager onderwijs en een secundaire school. Het revalidatiecentrum is geaffilieerd met de Universitaire Ziekenhuizen Leuven en werkt nauw samen met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
  • Rusthuislaan: griffier Deleu richtte hier in de oorlogsjaren het rusthuis Pniël op.
  • Lovenhoekprachtig natuurgebied, beheerd door Natuurpunt.

De molen van Pulderbos

Op de molensite in Pulderbos gaan mens, milieu en natuur hand in hand.

Op een paar honderd meter van het centrum van Pulderbos vinden we aan de Molenheide 67 de molen. In maart 1840 gingen de bouwwerken van start. De stenen windmolen draaide voor het eerst in 1843. Vandaag is hij samen met zijn omgeving beschermd. Op zondagnamiddag draait en maalt de molen. Tussen 13 en 18 uur (in de winter tot 17 uur) is de molen zelfs toegankelijk voor publiek. Kijk gerust even binnen. Je ziet de molenaar aan het werk, komt heel wat te weten in de expo ‘van korrel tot meel’.

Op de site kun je ook de mechanische maalderij, het Molenhuis, Museum het Karkot en de Bijenhal bezoeken.

De molen is op afspraak ook te bezichtigen in groep. Maak je afspraak via de dienst Vrije Tijd.