Zandhoven: Berga, Stoffel en Kareltje

Zandhoven heeft net zoals Lier en vele andere steden eigen reuzen. Onze Zandhovense reuzen heten Berga, naar onze patrones Sint-Amelberga en Stoffel, naar Afspanning Sint-Christoffel. Toen Zandhoven in 1987 de honderdste verjaardag van Karel Koninckx vierde, hebben de reuzen ook een kindje gekregen, namelijk Kareltje.

Onze heemkundige kring bracht de reuzen steeds onder de aandacht tijdens verschillende evenementen. Door de stopzetting van de vereniging kwamen ze niet meer buiten en verhuisde ze naar het gemeentemagazijn. Onze reuzen genieten ondertussen van een make-over en komen vanaf 2025 opnieuw buiten.

Pulle: Peer en Marie

In 1983 liet Maryse Barthels van de Heikneuters (een dansgroep) uit Pulle in Antwerpen poppen maken. Die poppen kregen de naam Peer en Marie. Het was de bedoeling ze naar de Sint-Petrus en Paulus Parochie te vernoemen, Peer en Pol dus, maar omdat twee mannen toen nog niet mochten trouwen en de KWB van Pulle deze twee houten poppenkastpoppen graag in de echt wou laten verbinden, werd Pol herdoopt in Marie. Niemand minder dan toenmalige eerste minister Leo Tindemans kwam Peer en Marie hoogstpersoonlijk huwen op het KWB-terrein in Pulle, waar een gemeentehuis-decor werd opgetrokken. Zelfs de reuzen van Zandhoven waren als getuigen opgeroepen. Peer en Marie zijn nog steeds gelukkig getrouwd.

trouw van de reuzen