De gemeenten willen samen met IGEAN de eigenaar-verhuurder van een huurwoning aanzetten om de kwaliteit van de woning te verbeteren. Want iedereen heeft recht op een kwaliteitsvolle woning. Daarom dient iedere woning aan een aantal minimale veiligheids- en gezondheidsnormen te voldoen. Deze normen zijn opgenomen in de Vlaamse Wooncode.

Woning ongeschikt of onbewoonbaar

Alle woningen in Vlaanderen die niet aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid voldoen, kunnen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard worden.

Als bewoner van een ongeschikte of onbewoonbare woning kan je bij de gemeente een onderzoek tot ongeschiktheid of onbewoonbaarheid aanvragen.

Huurders


Voel je je niet veilig in de woning die je huurt?
Huur je een woning met gebreken?
Via deze link kan je op de website van Wonen-Vlaanderen nagaan welke stappen je kan ondernemen. (https://www.wonenvlaanderen.be/huren/de-kwaliteit-van-de-huurwoning#item_685)

Voldoet jouw huurwoning niet aan de huidige normen, tracht dan eerst de verhuurder hierover aan te spreken. Indien de verhuurder niet de nodige werken wilt uitvoeren, kan een woningonderzoek worden aangevraagd bij de gemeente. De gemeente werkt samen met Igean die dan ter plaatse komt om de kwaliteit van de woning te onderzoeken en zij maken hiervan een verslag op.

Daarnaast kan de huurdersbond je helpen om geschillen met je verhuurder op te lossen en het dossier op te volgen. Meer informatie kan je hier vinden. (https://huurdersplatform.be/hb/) Vanuit het Energiek Loket van de gemeente kan je doorverwezen worden naar de huurderbond voor gratis juridisch advies.

Verhuurders


Staat de veiligheid van je huurders voorop?
Heb je vragen over de kwaliteit van een woning die je verhuurt?
Via deze link kan je nagaan of de huurwoning in orde is. (https://www.wonenvlaanderen.be/verhuren/de-huurwoning-orde)

Met een conformiteitsattest kan je aan potentiële huurders aantonen dat de woning voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen.
Vraag hier je conformiteitsattest aan. (www.igean.be/conformiteitsattest)

Verder kan je je ook laten bijstaan door Verenigde Eigenaars, voorheen het Algemeen Eigenaars- en Mede-Eigenaarssyndicaat en het Koninklijk Algemeen Eigenaarsverbond.

Conformiteitsattest huurwoning

wat?

Als je een woning (een zelfstandige woning of een kamer of studentenkamer) verhuurt in het Vlaamse Gewest, moet je ervoor zorgen dat die woning voldoet aan bepaalde normen. Als eigenaar-verhuurder kan je een document (conformiteitsattest) aanvragen waaruit blijkt dat de huurwoning aan de woningnormen voldoet. Het aanvragen van een attest is vanaf 1 januari 2022 verplicht voor huurwoningen ouder dan 40 jaar die een nieuwe inhuurname hebben.

Het attest is geen verhuurvergunning en is dus niet verplicht bij het verhuren van een woning. Maar met het conformiteitsattest kan je aan potentiële huurders wel aantonen dat de woning niet ongeschikt of onbewoonbaar is, en voldoet aan de kwaliteitsnormen. Op het attest wordt ook het maximum aantal toegelaten bewoners vermeld.

Het afleveren van een conformiteitsattest is gratis.

voor wat?

U kunt een conformiteitsattest aanvragen bij de gemeente:

  • voor huurwoningen of ter beschikking gestelde woningen als er een hoofdverblijfplaats gevestigd is
  • voor ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woningen die weer in orde gebracht zijn.

Het attest blijft 10 jaar geldig, tenzij:

  • de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard wordt op basis van een woningonderzoek door een gemeentelijke of gewestelijke woningcontroleur (conformiteitsonderzoek) of op basis van een acuut veiligheids- of gezondheidsrisico
  • er aan de woning ingrijpende renovatiewerken uitgevoerd worden
  • de Vlaamse Wooninspectie voor de woning een proces-verbaal heeft opgesteld
  • er op het attest expliciet een kortere geldigheidstermijn vermeld staat

procedure

Je kan het attest aanvragen bij Igean. De burgemeester spreekt zich binnen de 60 dagen uit aan de hand van het technisch verslag van een woningcontroleur.

Als de burgemeester geen beslissing neemt binnen de 60 dagen, of de afgifte van het attest weigert, kan je binnen 30 dagen een nieuwe aanvraag doen bij de afdeling Woningkwaliteit van Wonen-Vlaanderen.

Wonen-Vlaanderen mag ook conformiteitsattesten afleveren voor de aanvraag van de huursubsidie of bij de verhuur van een woning aan een sociaal verhuurkantoor.

meer info

Wanneer na het conformiteitsonderzoek blijkt dat de woning teveel strafpunten heeft, kan een procedure ongeschikt – onbewoonbaar worden opgestart. Als de woning na de procedure ongeschikt of onbewoonbaar werd bevonden, zijn er niet alleen gevolgen voor de eigenaars / verhuurders maar ook voor de bewoner(s).

Deze gevolgen kan je hier uitgebreid nalezen.

De gemeente werkt voor woningkwaliteit en het afleveren van conformiteitsattest samen met Igean. Meer info kan u vinden op de website van igean: https://www.igean.be/woningkwaliteit

CONTACT

Huisvestingsambtenaar

Tel.: +32 3 410 16 34
E-mail: omgeving@zandhoven.be
Liersebaan 12
2240 Zandhoven