SEPTEMBER=WERELDMAAND DEMENTIE

In het kader van de wereldmaand voor dementie werd voor september 2024 een heel programma uitgewerkt.
Je kan naar een filmvoorstelling, een praatcafé en je kan deelnemen aan 2 dementievriendelijke wandelingen, vertrekkend vanuit woonzorgcentrum OLV Van Troost en Pniël.

Voor de film ‘Human Forever’ op maandag 9 september kan je inschrijven via de dienst Onthaal of via dit formulier.

Dementievriendelijke gemeente Zandhoven

De statistieken liegen er niet om: ook in onze gemeente zal het aantal mensen met dementie stijgen. De zorg voor mensen met dementie wordt een groeiende uitdaging. Daarom streven we naar een “Dementievriendelijk Zandhoven”, met als doel het dagelijks leven van mensen met dementie en hun families te vergemakkelijken.

Om dit te realiseren, hebben we de “Werkgroep Dementievriendelijke Gemeente Zandhoven” opgericht, bestaande uit verschillende partners. Samen hebben we een concreet actieplan ontwikkeld. Hieronder vind je enkele van onze concrete realisaties:


Brochure “Dementie, als je ermee te maken krijgt

Speelt in op de nood aan begrijpbare informatie en maakt de mensen wegwijs in Zandhoven. De brochure vind je bij huisdokters en apothekers, maar je kan ze ook afhalen bij het onthaal van het gemeentehuis.

Vergeet mij niet

EHBD (Eerste Hulp Bij Dementie)-rugzak
Bevat de dementiebrochure en flyers (om bij te houden) en kan ontleend worden bij de bibliotheek van Zandhoven. De bibliotheekmedewerker helpt om de rugzak bijkomend te vullen met boeken naar keuze, van informatieve boeken over strips voor kinderen tot gedichten.

ehbd rugzak dementie

Naast de bovenstaande realisaties hebben we ook verschillende andere initiatieven gebundeld die bedoeld zijn om personen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. Hoewel deze initiatieven vaak door partners worden opgezet, hebben we ze samengebracht en werken we samen om hun bekendheid te vergroten. Omdat mensen vaak niet op de hoogte zijn van deze initiatieven en hoe ze hen kunnen helpen, hebben we ze hieronder voor jou op een rij gezet:

Dwaallicht, regionaal praatcafé dementie

Het regionaal praatcafé Dementie Dwaallicht houdt elke drie maanden een bijeenkomst voor mensen met dementie, hun familieleden en mantelzorgers. Hier krijg je informatie van een deskundige uit het werkveld. Daarnaast is er ook tijd en ruimte om gewoon gezellig met elkaar te praten ‘op café’. Je ontmoet er lotgenoten, collega-mantelzorgers of andere mensen die ook te maken kregen met dementie. Het praatcafé is gratis toegankelijk voor iedereen. Vooraf inschrijven hoeft niet. Bekijk hier de website van het Dwaallicht.

Familiegroep dementie

Een vrij toegankelijke, kleinschalige bijeenkomst in Zandhoven voor familieleden en mantelzorgers van personen met dementie georganiseerd door de Alzheimerliga Vlaanderen. Dankzij het delen van het eigen verhaal met andere mantelzorgers wordt vaak een hechte band opgebouwd met elkaar.

Contact: T 03 222 83 03, conny.hubert@alzheimerligavlaanderen.be

Sociale Dienst lokaal bestuur Zandhoven

Bij de Sociale Dienst kan je gratis terecht voor een brede waaier aan hulpverlening: hulp bij de aanvraag van tegemoetkomingen en premies, levering van warme maaltijden aan huis, financiële hulpverlening, juridisch advies, psychosociale hulpverlening… Indien nodig verwijzen zij door naar meer gespecialiseerde diensten. 
Contact: 03 410 16 20, socialedienst@zandhoven.be

Dienst Maatschappelijk werk van het ziekenfonds

Voor informatie en advies over de zorg en begeleiding (voor iemand met dementie) kan je ook terecht bij de Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds.

Dagopvang Zandhoven

In de dagopvang ontvangt men hulpbehoevende personen die thuis wonen en nood hebben aan ondersteuning, dagbesteding en opvang in een huiselijke sfeer. Je kan genieten van zelfbereide maaltijden en de dag invullen volgens eigen voorkeur (haarverzorging, voetmassage…). Familie en vrienden zijn welkom.

Open: alle werkdagen, 8u tot 18u
Adres: Langestraat 170, 2240 Zandhoven
Contact: 0800 112 05

Samana

Een vereniging van én voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Ook ontlening van medische hulpmiddelen (rolstoel, krukken…).

Contact:
 Zandhoven: 0477 53 52 57, jan.valckx@telenet.be
 Pulderbos: 03 312 53 19, jleirs@skynet.be
 Viersel: 03 294 45 66, ingid-antonissen@telenet.be
 Massenhoven: 0486 58 34 40, linda.depetter2@hotmail.com
 Pulle: 03 484 40 26, hugo.renap@skynet.be

Het regionaal expertisecentrum dementie Orion i.s.m. PGN

Zowel professionele medewerkers, vrijwilligers en studenten als personen met dementie en hun omgeving kunnen contact opnemen met het regionaal expertisecentrum dementie Orion i.s.m. PGN voor informatie, advies, ondersteuning, doorverwijzing en/of opleiding.
Contact: 03 247 03 85, orion@dementie.be

Wil je graag meer weten over dementie, kijk dan zeker ook eens op de website van het Vlaams Expertisecentrum Dementie.

Wereld Alzheimer Dag

21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Jaarlijks wordt op deze dag wereldwijd extra aandacht besteed aan de ziekte van Alzheimer. Tijdens deze maand zetten de “werkgroep dementievriendelijke gemeente”, de Woonzorgcentra Onze Lieve Vrouw van Troost en Pniël, de gemeente Zandhoven en de bibliotheek dementie extra in de kijker.

CONTACT

Dienst Welzijn

Tel.: +32 3 410 16 46
Email: welzijn@zandhoven.be
Liersebaan 12
2240 Zandhoven