compost kopen

compost kopen: Je kunt grote of kleine hoeveelheden compost zelf ophalen bij IGEAN in Brecht (Oostmalsebaan 72 a). Je betaalt 5 euro per m³. Neem zelf zakken mee om te vullen of kom met een aanhangwagen.
Afhalen kan elke vrijdag van 8 tot 16 uur.

zelf composteren

Thuis composteren kost in feite niets. Een hoekje in je tuin om een composthoop, -bak of -vat te plaatsen, is al genoeg. Zo kun je zelf op een milieuvriendelijke manier je groenafval verwerken en hergebruiken als meststof.

Voor 37,50 euro koop je bij de milieudienst of het recyclagepark een compostvat van 290 liter met beluchtings


regenton kopen

Het regent! Planten blij, tuin blij, jij blij. Maar jammer genoeg stroomt het water allemaal weg en kan je het tijdens droge dagen niet meer gebruiken. Wil je het water langer gebruiken voor je planten, tuin en het schoonmaken van je wagen of fiets? Plaats een regenwaterton. Regenwater bevat weinig kalk en dat is goed voor je planten. Bovendien bespaar je ook op drinkbaar water.

klein of groot

Via IGEAN kan je een regenwaterton van 1000 liter aankopen van goede kwaliteit aan een voordelige prijs dankzij onze groepsaankoopafspraken..
Op het recyclagepark kan je doorlopend kleinere regenwatertonnen aankopen. Ook compostvaten en compostbakken zijn daar continu verkrijgbaar.

snoeiafval

Heb je net je haag gesnoeid? Of bomen geknot? Breng je snoeiafval dan gratis naar het recyclagepark.

Heb je te veel afval om zelf te brengen, dan kun je het laten ophalen door onze technische dienst. Je betaalt hiervoor 40 euro.
Reserveren kan bij de dienst Milieu. We halen enkel wel snoeiafval op, dus geen groenafval.

Reserveren kan telefonisch of per mail met vermelding van naam, adres, telefoonnummer + de locatie van ophaling als deze anders is dan het facturatieadres.

Het ophalen van snoeiafval is een service die tussen grotere werkzaamheden wordt ingepland. Je kan dus geen specifiek ophaalmoment afspreken. Eens een ophaling is aangevraagd, volstaat het om het snoeiafval duidelijk zichtbaar en goed bereikbaar aan de straat klaar te leggen. Gemiddeld wordt een aanvraag binnen de 7 werkdagen uitgevoerd. Na ophaling ontvangt u per post een overschrijving van onze financiële dienst.

Wat mag je wel en niet meegeven met de ophaling snoeihout?

  • WEL:
    • alle groot en klein takafval tot een maximale diameter van 10 cm
    • Boomwortels MAAR:
      • Dit is een betalende fractie aan 0.04 euro/kg, de wortels zullen gewogen worden en deze kosten worden toegevoegd aan de factuur.
      • Deze mogen geen grond bevatten, spoel ze indien nodig eerst af.
  • NIET:
    • Boomstronken
    • Groenafval zoals grasmaaisel, bladafval, en ander plantafval dan takafval. Hiermee kan je gratis op het recyclagepark terecht.

Tips om je tuin pesticidevrij te onderhouden vind je hier: https://www.zonderisgezonder.be/

Deze campagne helpt je tuin ook in de winter een paradijs te worden voor dieren. Iedereen kan meedoen, en dit door gewoon blaadjes te laten liggen. Je kan er nog een leuke prijs mee winnen ook!
Meer info via #Laat ze liggen

Moet alle bladval opgeruimd worden? #Laat ze liggen
Bladeren op verharding maken de ondergrond glad. Dit kan gevaarlijk zijn.
Maar bladeren in je (voor)tuin kunnen net heel nuttig zijn.
Verwilderde hoekjes zijn een paradijs voor allerlei soorten planten en dieren. En rottende bladeren kunnen een goede compost vormen.

dieter coppens laat ze liggen

Door jouw tuin wilder en natuurlijker te maken, draag ook jij bij tot een hittebestendiger en biodiverser klimaat, dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon.
Klik hier voor meer info over de actie van byebyegazon.be


De gemeente verspreidt elke herfst een 100-tal bladkorven over het openbaar domein. De bladkorven mogen enkel gebruikt worden voor het verzamelen van bladeren van bomen die op openbaar domein staan. Keukenafval, snoeihout en bladeren van bomen die op privé-eigendom staan, horen niet in een gemeentelijke bladkorf thuis.

Volle bladkorven:
De bladkorven worden op een wekelijkse toer opgehaald.
Elke bladkorf wordt dus éénmaal per week geledigd.
We kunnen niet ingaan op individuele meldingen over volle bladkorven, dit is voor onze ophaaldiensten niet haalbaar.
Is de bladkorf al snel terug vol? Dan moet er een paar dagen gewacht worden op een nieuw ophaalmoment.

Vraag voor nieuwe bladkorf:
De bestaande lijst bladkorven is erop gericht om bladval van bomen die openbaar domein staan in te zamelen.
Wij plaatsen dus enkel bladkorven voor onze eigen laanbomen.
Inwoners die menen dat een bladkorf hiervoor zou kunnen dienen, kunnen hiervoor een mailtje sturen naar technischedienst@zandhoven.be

Kleine landschapselementen

Het reglement stelt dat de gemeente Zandhoven subsidies kan verlenen voor de aanleg en het onderhoud van kleine landschapselementen in de landelijke ruimte. Lijnvormige beplantingen zoals hagen, heggen, houtkanten en bomenrijen komen in aanmerking. Deze moeten bestaan uit streekeigen boom- of struiksoorten volgens een bijgevoegde lijst. De subsidie bedraagt 50% van de bewezen onkosten, met een maximum van €125 per aanvrager per jaar.

aanvraagformulier toelage voor kleine landschapselementen (vóór de werken)

aanvraagformulier voor uitbetaling aanleg kleine landschapselementen (na de werken)

CONTACT

Milieudienst

Tel.: +32 3 410 16 39
Email: milieu@zandhoven.be
Liersebaan 12
2240 Zandhoven