Starterstips beginnen met vrijwilligerswerk

Zin om te vrijwilligen? Super! Maar hoe begin je daar nu eigenlijk aan? Voor je het bos door de bomen niet meer ziet, loodsen wij je met plezier door alle stapjes zodat je eenvoudig kan starten.

1. Maak een planning

Bedenk hoeveel tijd je wil besteden aan vrijwilligerswerk en op welke dagen je precies wil werken. Op basis daarvan kan je een tijdschema maken, zodat je precies weet wanneer je kan vrijwilligen. Je kan dat schema eventueel bezorgen aan de organisaties waarbij je wil vrijwilligen, zo weten zij ook meteen wanneer ze je kunnen inplannen.

2. Denk na over je interesses en talenten

Maak een lijstje van dingen die je graag doet en van dingen die je goed doet. De combinatie van die dingen kan een leidraad vormen om vacatures te vinden die bij je passen. Natuurlijk mag je ook afwijken van het lijstje, zo kunnen onbekende uitdagingen net zorgen voor nieuwe passies!

3. Ga op zoek naar geschikte organisaties en vacatures

Nu je weet welke opdrachten bij je passen, kan je op zoek gaan naar geschikte organisaties en vacatures. Via de databank van vrijwilligerswerk.be vind je gegarandeerd wat je zoekt. Je kan er filteren op locatie, zoekwoorden, sector …

Zo vind je binnen no-time het ideale vrijwilligerswerk voor jou!

Benieuwd wie er ook zoal vrijwilligt bij je droomorganisatie? Bij de meeste vacatures zie je meteen een vrijwilliger die meer vertelt over het takenpakket, zo leer je meteen andere vrijwilligers kennen én weet je welke opdrachten je precies te wachten staan.

4. Neem contact op

De ideale organisatie gevonden en klaar om te solliciteren? Neem dan snel contact op!

Zorg voor een originele e-mail met wervende tekst, zo spring je er meteen tussenuit. Daarnaast kan een leuke intro niet ontbreken, een goede eerste indruk is goud waard. Verder zet je je relevante positieve eigenschappen en ervaring in de verf en toon je je enthousiasme. Wanneer je duidelijk je motivatie verwoordt, is het voor organisaties veel makkelijker om te zien of jouw profiel echt bij de vacature past én is de kans groter dat je mag beginnen.

Heb je toch nog vragen voor je echt wil solliciteren? Aarzel dan zeker ook niet om de organisatie te contacteren, zo krijg je meteen duidelijkheid.

5. Kijk de wetgeving na

Om zeker te zijn of je wel mag vrijwilligen bij die leuke organisatie, kijk je best alle informatie over de vrijwilligerswetgeving eens na. Op de website van Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vind je ongetwijfeld een antwoord op al je vragen, van de verzekering, tot de kostenvergoedingen, tot de rechten en plichten.

Succes en veel plezier met je volgende vrijwillige uitdaging!

Bron: vrijwilligerswerk.be/ – Laatst gewijzigd op 08/05/2023

De Federale vrijwilligerswet samengevat

Heb jij al van de vrijwilligerswet gehoord? Deze wet is er om jou als vrijwilliger te beschermen, dus het is best handig als je je rechten en plichten kent. Als je vrijwilligt, geef je eigenlijk een stukje van je tijd weg om mee te werken aan een initiatief of doel dat je zelf kiest. Ontdek de basisregels.

Wat is vrijwilligerswerk?

Als je vrijwilligt, geef je eigenlijk een stukje van je tijd weg om mee te werken aan een initiatief of doel dat je zelf kiest. Je bent vrijwilliger als:

  • Jij je inzet voor een organisatie zonder winstoogmerk
  • Je er geen geld mee verdient
  • Niemand je verplicht dit te doen

Let op! Je bent dus geen vrijwilliger als je het gras van je buurvrouw maait, boodschappen voor je moeder doet, spaghetti gaat eten op een benefietavond, een breicursus volgt of bijklust in een vereniging.

Wie mag vrijwilligen?

Vrijwilligen mag pas als je vijftien jaar bent en je de eerste 2 studiejaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt. Zo niet, moet je wachten tot je 16 bent. Alle mensen uit de Europese Unie of mensen met een geldige verblijfsvergunning en bepaalde asielzoekers mogen zonder problemen vrijwilligerswerk doen. Maar soms moet je eerst een aantal zaken in orde brengen voor je mag vrijwilligen:

  • Je krijgt een uitkering van de RVA? Dan heb je voor je start meldingplicht bij de RVA.  Je vult formulier C45B in en geeft dit aan je vakbond of de hulpkas.
  • Je krijgt een leefloon van het OCMW? Je moet je dossierbeheerder bij het OCMW op de hoogte brengen. Die moet akkoord zijn met je vrijwillige inzet. Als je dit niet doet, loop je het risico (een deel van) je uitkering te verliezen. 
  • Je krijgt een uitkering van de mutualiteit? Je mag pas starten na de toelating van de adviserend geneesheer van je mutualiteit. 

Waar mag je vrijwilligen?

Je kan enkel vrijwilligen in organisaties zonder winstoogmerk:

  • een vzw of ivzw (internationale vzw)
  • een lokale afdeling van een koepel zonder winstoogmerk
  • een feitelijke vereniging zonder winstoogmerk, bijvoorbeeld een straatcomité, een dartsclub
  • een stichting van openbaar nut
  • openbare besturen, denk maar aan een gemeente, OCMW, een school, een bibliotheek

Recht op informatie

Je hebt recht op informatie voor je als vrijwilliger start in je organisatie. Als je als vrijwilliger start, moet de organisatie je deze dingen vertellen:

  • Het doel van je organisatie: waar is ze mee bezig?
  • Het soort organisatie: vzw, feitelijke vereniging, gemeentebestuur…
  • De verzekeringen die er voor je zijn afgesloten
  • De kosten die je eventueel terugbetaald krijgt, hoe en wanneer je deze krijgt
  • Dat jij je als vrijwilliger moet houden aan de discretieplicht en mogelijk ook aan de geheimhoudingsplicht

Je organisatie mag zelf kiezen op welke manier ze je deze informatie geeft. Sommige organisaties vragen je een nota te ondertekenen. Soms krijg je van de organisatie ook nog een vrijwilligerscontract. Lees in dat geval alles goed na voor je ondertekent.

Kostenvergoedingen

Met vrijwilligerswerk kan je nooit iets verdienen. Voor kosten die je als vrijwilliger maakt, krijg je soms wel een kostenvergoeding. De organisatie kan zelf beslissen of ze je gemaakte kosten vergoedt of niet. Ze moet je duidelijk laten weten of ze je kosten terugbetaalt en hoe. De kostenvergoedingen zijn in principe belastingvrij als je de regels volgt.

Er zijn twee manieren om je kosten vergoed te krijgen: 

  1. de forfaitaire vergoeding, dat is een vast bedrag, zonder bewijsstukken. Je mag de dag- en jaarmaxima niet overschrijven, ook niet als je deze kostenvergoeding in meerdere organisaties krijgt. Je kan bijkomend nog 2000 km verplaatsingsvergoeding krijgen – of onbeperkt als je activiteit het vervoer van personen betreft.
    1. De gewone forfaitaire kostenvergoeding in 2023: maximum 40,67 euro per dag én maximum van 1626,77 euro per jaar.
    2. De verhoogde forfaitaire kostenvergoeding in 2023: maximum 40,67 euro per dag én maximum van 2987,70 euro per jaar. Voor vrijwilligers in de zorg die vrijwilligden tussen 1 januari en 31 maart 2023 bedraagt het jaarmaximum in 2023 4067,05 euro.
  2. de reële kostenvergoeding: je krijgt enkel de kosten terug waarvoor je een bewijsstuk aflevert, zoals je treinticket, een kasbonnetje,
    1. Kilometervergoeding voor de fiets : maximum 0,25 euro per per kilometer
    2. Kilometervergoeding voor je eigen auto: zie tabel.PeriodeMax. per kilometer1 juli – 30 sept 2023Nog niet gekend1 april – 30 juni 20230,4246 euro1 jan – 31 maart 20230,4259 euro

Je mag deze twee systemen nooit met elkaar combineren, ook niet als je actief bent in meerdere organisaties.  

Verzekeringsplicht van de organisatie

Ben je verzekerd als vrijwilliger? Als je een fout maakt als vrijwilliger waarbij iemand anders schade heeft, is de organisatie daar in veel gevallen principe aansprakelijk én verplicht verzekerd voor: vzw’s, openbare besturen, stichtingen… moeten je verplicht verzekeren tegen burgerlijke aansprakelijkheid. 

Bij sommige organisaties (feitelijke verenigingen zonder betaald personeel, en die niet afhangen van een koepel) ben je echter niet noodzakelijk verzekerd, en dan val je terug op je eigen familiale polis. Vraag eerst eens na bij je organisatie voor wat je precies verzekerd bent. Kijk ook eens of de vereniging in aanmerking komt voor de gratis vrijwilligersverzekering

Slim Vrijwilligen

Ontdek de wet in vogelvlucht in de publicatie ‘Slim Vrijwilligen’. 

https://indd.adobe.com/embed/524c5119-a794-4b4e-addf-0187cff70d0d?startpage=1&allowFullscreen=false

Bron: vrijwilligerswerk.be – Laatst gewijzigd op 08/05/2023